03 szeptember 2017

HALLGATNI ARANY

|
By
|
0 Comment
|

Jócskán több, mint tíz éve, hogy a román zene pionírjai, Raresh, Rhadoo és Petre Inspirescu újrafogalmazták az európai house és techno szcéna szabályait, azóta se szeri, se száma a fiatal tehetségeknek, akiket Románia termel ki magából, elég csak Prikura, Herodotra vagy Cristi Consra gondolni, akiknek az RPR kövezte ki az utat. Most itt van néhány olyan arc, akik még gyerekcipőben járnak ugyan, de pár éven belül ők mondják meg mindenkinek, hány az óra, úgyhogy érdemes rájuk odafigyelni.

A tősgyökeres bukaresti Capatina Mircea 2010 óta ácsorog a dekkek mögött. Nincs megjelenése, nem is nyomasztja magát ezen, igazi szelektor. Reprezentálja az újhullámos román hangzást, de nem lehet ilyen szigorú keretek közé szorítani, rengeteg jó oldszkúl lemeze van, specialitása a boldog zene és a naplementézős open air bulik.

Suciu
Deep Purple, Led Zeppelin és Depeche Mode szólt náluk a szülői házban, úgyhogy igazán széles spektrumon mozog a zeneisége, ami meg is látszik a gazdag textúrájú, rafinált produceri munkáin. 2006-ban lendült bele a zenébe, még szülővárosában, Ramnicu Valceaban, ahol gyorsan rezidenciát is szerzett magának, majd fokozatosan egyre több melót adott a bukaresti grafikusoknak is. Techno elemekkel kevert, groove orientált deep house szettjei jutatták az őt megillető helyekre, mint a Sunvawes, a Club Der Visionnaere vagy nem is olyan sokára a Corvin Club.

Dubsons
Nagy fokú művészi elhivatottság, egymást támogató közeg és a poszt- kapitalista versenyszellem elhagyása a recept arra, hogy a román szcéna újra és újra megújítsa önmagát és olyan projekteknek adjon teret, mint mondjuk a Dubsons. Vlad és Robert óvatosan mozognak a deeptől a késelős breakekig, némi kísérletivel és szexi mixtechnikával vegyítve. 2013 volt az évük, egyből három kiadvánnyal kezdtek, a Body Partson, a Vara Recordson és a Projekt Londonon.

Vinyl Speed Adjust
A kedvenc kiskacsáim. 2010-es feltűnésük óta Románia egyik legkeresettebb exportcikke, jóformán minden lemez arannyá válik a kezük alatt. Normális esetben innentől lehetne puffogtatni a szokásos kliséket,mint, hogy mindketten hip-hop gyökerekkel rendelkeznek, vagy hogy az anyatejjel szívták magukba a 12inch szeretetét,jöhetne még pár mondatnyi izzadtságszagú esztétizálás, ahol belekényszerítem őket valamilyen jól csengő stílusirányzat kereteibe, ha nagyon nem megy, akkor felcímkézem experimentál- elektronikának, és gyorsan rá is térhetnék arra, hogy felsoroljak minden kiadót, ahol valaha megjelentek / jelen esetben például a Bodyparts, Pressure Traxx, Gilesku Records vagy Visionquest/ és egy két jól csengő húzónevet, akik szupportálják a srácokat / Jó azért Villalobost, Rhadooékat és Sacha Dive-ot eretnekség lenne nem megemlíteni/.

|